Er det lov å strippe e-bøker for DRM?

De ulike forlagene i Norge har gjort forskjellige valg mht. å gi ut bøker med DRM eller vannmerking. De fleste har valgt formatet EPUB med DRM. Ulempen med dette valget er ikke bruken av EPUB, som er det foretrukne formatet anbefalt av den internasjonale forfatterforeningen, men at de legger DRM på toppen slik at boken ikke lar seg konvertere direkte ved å sende boken til f.eks. egen Kindle adresse, som automatisk konverterer boken til MOBI-formatet som Kindle bruker.
Dermed står man der med en e-bok man ikke får lest på en Kindle. Bøker kan også konverteres ved hjelp av programmet calibre, men ikke om filene er DRM-befengt.

Nå er det ikke noe stort problem for den som kan litt om Googling og som tar seg tid til å flikke litt på bokformatet på egenhånd. Det er bare tungvint og dumt å legge en slik øvelse på kundene.
Er det så lov å strippe en bok for DRM? I Norge ubetinget JA. Jeg støtter meg på tilsvarende sak Der DVD-Johnble anmeldt for å ha laget et program som strippet DVDer for DRM, noe han ble frikjent for i Norge. Tilsvarende lagde han programmet Double Twist og satte opp en annonse for programmet utenfor Apples butikk i San Francisco. Dette programmet strippet DRMen fra AAC formatet, hvilket er Apples eget musikkformat. Det gikk også bra. doubletwist-annonse
Med andre ord er det legalt å tilpasse en kjøpt fil til eget bruk, men dog ikke å videreformidle filen via nett-distribuerende kanaler som BitTorrent osv. Det er heller ikke særlig OK å rive levebrødet ut av hendene til forfattere, filmmaker og musikkskapere.

Fortsatt god lesing!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Forlag, Kindle, e-bok, e-bøker, media, ripping

Stikkord:,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00