Den aller beste kaffen

Kaffe_filterJeg kan fortsatt huske den gode duften av rykende fersk og varm kaffe, – der jeg i pyjamasen sto og helte vann gjennom et kaffefilter i en gul missfarget filterholder av plast som balanserte på toppen av ei termokanne. Gleden foreldrene mine viste, om kaffen enten var for svak eller sterk, gjorde at jeg alltid gjorde mitt beste for at kanna skulle være full når de kom hjem fra jobb,- eller når de dukket opp på morgenkvisten i helgene. Jeg minnes duftene av kaffe når jeg åpnet kaffeboksen, duftene rykende kaffedamp mens jeg helte varmtvann over melittamalt kaffe, og duften av kaffe som spredte seg i rommet når far og mor fylte koppene sine. Den aller beste duften av kaffe fikk jeg når jeg handlet i butikken. Der sto kaffemalemaskinene på rad og rekke. Jeg tok den røde posen med hele kaffebønner, helte dem oppi malemaskinen, festet den tomme kaffeposen til klemmen under der nymalt kaffe kom ut, og avsluttet det hele med å vippe klemmen noen ganger frem og tilbake, slik at den slo mot metallet ved uttaket. På den måten kom all kaffe med ned i posen. Deretter brettet jeg toppen av posen og klemte endene av festeklemmen på posen sammen. Duftene lå tungt i butikken og har fulgt meg gjennom hele barndommen.

Idag har jeg en kaffetrakter. Den fungerer ok, men det er ikke så mye kos med den. I tillegg har jeg en espresso-maskin som bruker kapsler. Den var grei nok for noen år siden, men idag leser jeg at den ikke er så bra lenger. Selv synes jeg den lager god kaffe, men det avhenger av at jeg renser den i ny og ne. Jeg har vel ikke så god greie på kaffe siden de som har testet den sier at den ikke er god nok. Det er allikevel mye om og men for å lage seg en enkelt kopp kaffe. Det var av den grunn at jeg kom på at jeg ville forsøke gamlemetoden igjen. Jeg kjøpte en filterholder til kaffen (noe som faktisk ikke var så lett å finne), hos Clas Ohlson til 29,50. Du finner den her.

Nå varmer jeg rett og slett opp vann i en vannkoker, heller vannet over kaffen og lar det dryppe rett i koppen som jeg først har varmet opp under varmt vann i springen. Jeg kan variere smaker, mengde kaffe og, men ikke minst, putte filterholderen i oppvaskmaskinen. Det er raskere enn å bruke trakteren, mindre søl og gir en herlig barnslig glede over å ha full kontroll over kaffebrygget.

Vannkoker, filterholder og filter. That’s it. Hvorfor ikke flere bruker denne metoden er meg uforstående. Den er da langt bedre enn å ha en maskin som tar plass og som må rengjøres i tide og utide fordi stekefett og støv legger seg på den. Ikke hør på hva andre påstår om hva som er den beste kaffen. I alle fall ikke dersom kvaliteten av kaffe som du har i koppen økes proporsjonalt med prisen du betaler for den. Hvordan kan full styring av prosessen gi dårligere kaffe enn en kaffetrakter til 1700 kroner, selv om den er aldri så godkjent? Jeg bare spør.

Kjør manuelt folkens!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Kaffe, Kaffebønner, Kaffetrakter

Stikkord:, , , , , , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

2 kommentarer on “Den aller beste kaffen”

 1. Geir Solum Sier:

  Morsomt å lese! Har mye av de samme minnene. Nå har jeg, på grunn av at vi skal få installert en “Quooker” på ny-kjøkkenet, vært rundt i kjøkkenbutikker og lett etter filterholder, uten hell. Så takk for tipset om Clas Ohlson!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Flibustier Sier:

  Wow, det høres flott ut. Skulle gjerne hatt en Quooker (kokende vann i egen vannkran) selv. Jeg får holde meg til en ordinær vannkoker inntil jeg oppgraderer kjøkkenet jeg også. Sitter for øyeblikket med en kopp Blå Java, filtrert på gamlemåten. Jeg bruker en ekstra måleskje kaffe for å få litt power i den, som det jo heter på norsk.
  Lykke til!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00