En reaksjonær norsk bokbransje

Jeg forstår at den norske bokbransjen ønsker status-quo og ikke legge tilrette for norske e-bøker. Det ville bety at de måtte endre sine forretningmodeller og møte den internasjonale konkurransen, noe som jo ikke er mulig med dagens foretningsmodell.

Spørsmålet er hvor lenge de kan utsette innføringen av norske e-bøker. Har de en plan for å innføre produktet og ikke minst, kan de forvente at norske kunder skal betale det doble eller tredoble av en engelskspråklig bok?

Jeg mener et klart nei. Min kritikk er ikke kun rettet mot bokbransjen fordi ingen skal forvente at de skal legge seg på rygg og la være å tjene mest mulig penger på bøker. Det er helt normalt og riktig overfor eierne. Spørsmålet er om det er riktig forretningsstrategi å stikke hodet i sanden. På kort tid tjener de nok godt, men på litt lenger side – jeg gjentar litt lengre, så taper bokbransjen i markedet om de ikke snart kommer på banen.

Videre er dette selvfølgelig noe som har kommet opp i tillegg, og det er innførselen av moms på norske e-bøker. Dette blir en ny moms på litteratur. Litteratur er litteratur, uansett om det er i elektronisk eller papirform. At Anniken Huitfeldt som kulturminister påfører en slik tilleggskatt er uhørt. Det fører til at bokbransjen må heve prisen med 25% og påfører et problem i det den norske litteratur mer og mer må konkurrere med engelskspråklig litteratur.

At Norske forfattere ikke ser dilemmaet og forsvarer bokbransjen, det er også noe spesielt og bakstreversk. Jeg hadde ventet meg noe mer fantasi fra den kanten.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: 1

Stikkord:, , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

3 kommentarer on “En reaksjonær norsk bokbransje”

 1. Cecilia Sier:

  E-bøker åpner jo også for at forfatteren blir sitt eget forlag og selv utgir bøkene sine. Bøker skrives jo kun unntaksvis med håndskrift eller på skrivemaskin, så det er ikke noen særlige kostnader med å publisere dem i nedlastbar versjon. Bransjeuavhengige kataloger over tilgjengelige e-bøker vil komme før eller senere. Man kan godt se for seg en fremtid der forlagene utgir stadig færre bøker. Kanskje bare store praktverk som folk ønsker å ha i bokhyllene?
  Hva om forlagene kommer til å tape i lengden uansett hvor de har hodet sitt idag, og at de som kommer til å tjene på dette i lengden er forfatterne og leserne?

  Jeg ser lett for meg at mange av forlagskonsulentene vil kunne tilby sine tjenester som frilansere direkte til forfattere som ønsker det. Jeg ser også lett at det kan dukke opp et uavhengig e-bok forlag som tilbyr langt bedre økonomiske løsninger for forfatterne enn de som tilbys idag. Bøker kan selges rimeligere og forfatterne kan få bedre betalt samtidig, fordi man unngår et dyrt distribusjonsapparat.

  Hva burde forfatterne gjøre for ikke å virke bakstreverske? Forsvare forlagsbransjens motstand mot e-bøker eller forvare bransjen mot moms?

  Bare noen tanker en sen kveldstime…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Flibustier Sier:

  Som en liten anekdote, så har nå den nye norske boken “Drømmekrigen” av Anders Sømme Hammer blitt gitt ut på Aschehougs forlag. Dette er en typisk bok jeg ville ha kjøpt dersom den kom som e-bok. Jeg er dessverre så godt vant at jeg ikke kommer til å gå til noen bokhandler å kjøpe den. Jeg hadde gladelig betalt 250 kroner for boka (den koster 379 som papirbok), men fremfor å lese den, så er jeg sikker på at det finnes tilsvarende engelskspråklige bøker av andre journalister som har operert i Afghanistan.
  Ved å taste inn “Afghanistan” i Amazons database får man 9891 treff!!! Å finne en aktuell og god bok som omhandler det samme temaet som Hammer gjør er faktisk ikke noen heksekunst.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Buy Articles Sier:

  I visit this site and acquainted with this.This site publish most useful and valuable article.I read this post and find lot of things.I am really happy for reading and knowing this post.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00